Prosize kapsule

Norveška armija uvodi vegetarijanske obroke zbog klime

norveska vojskaArmija Norveške objavila je kako planira da zbog klimatskih promena svoje trupe jednom nedeljno hrani vegetarijanskim obrocima.

“Bezmesni ponedeljak” će biti uveden da bi se u vojsci smanjila potrošnja hrane čija proizvodnja značajno doprinosi globalnom zagrevanju, izveštava AFP.

Ovakva ishrana je već uvedena u jednoj od najvažnijih norveških baza, a uskoro bi trebalo da se primeni u svim jedinicama, uključujući i one u inostranstvu. Na taj način će, kako se procenjuje, potrošnja mesa u norveškoj vojsci da se smanji za 150 tona godišnje.

Portparol norveške vojske Ejstejn Kvarving napominje kako ovde nije reč o štednji, već o tome da se izrazi veća briga za klimu, ali i da se bude zdraviji.

Norveška grupa za zaštitu prirodne sredine Budućnost u našim rukama, koja se zalaže za bezmesni ponedeljak na nacionalnom nivou, pozdravila je armijsko saopštenje.

Prema podacima te organizacije, prosečan Norvežanin tokom života pojede više od 1.200 životinja, uključujući 1.147 pilića, 22 ovce, šest goveda i 2,6 jelena.

Prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), stočarska proizvodnja u globalnoj emisiji gasova s efektom staklene bašte ima udeo od 18 odsto.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar