Prosize kapsule

Kako očuvati energiju tokom dana

biznismenDa li vam se dešava da započnete dan puni entuzijazma i želje za postizanjem dobrih stvari, da bi se u toku samo nekoliko časova suočavanja sa gužvom u saobraćaju, poslovnim/privatnim obavezama i zahtevnim ljudima sve to srušilo kao kula od karata? Da? E pa dobrodošli u klub „prosečnih“!

Zamka „brzog podizanja“

Današnje društvo je zaista društvo „brzog protoka“. Izloženi smo brzim informacijama, brzoj hrani, brzom (naravno ne javnom) transportu, brzim promenama u svim sferama. Svi ovi faktori izazivaju i brze promene raspoloženja i opšteg energetskog nivoa organizma.

Dan obično započinjemo kafom (i cigarom), jeftinim doručkom „na nogama“, nedovoljno naspavani jer smo prethodnu noć gledali neki bezvezni film do kasno jer nas to „opušta“. Takvo jeftino razbuđivanje drži nas eventualno do podneva kada nam je potreban novi „fiks“ u vidu kafe, slatkiša ili besnog dranja na budalu koja prelazi put van pešačkog, a možda i aplikaciju na telefonu koja se „zakucava“. No, time samo za još par sati odlažemo smorenost sa kojom ćemo se suočiti kroz apatiju i pasivno konzumiranje medija/društvenih mreža. Naravno, postoji još jedno rešenje – ponoviti ciklus „brzih fikseva“ dok potpuno ne isrpimo svoje mentalne i fizičke rezerve.

Postoji li neki konstruktivniji pristup svemu ovome? Evo nekoliko mogućih saveta.

Lezite na vreme

Opšte je poznato da manjak sna negativno utiče na mentalne sposobnosti i raspoloženje. Pored toga, dugoročno lišavanje tela adekvatnog odmora može ugroziti i opšte zdravstveno stanje, te umanjiti odbrambene snage organizma.spavanje

Najveća klopka u savremenom tempu življenja jeste potreba da se dan „produži“ na veštački i poguban način, provodeći vreme ispred televizora ili ekrana kompjutera. Time se ništa ne dobija na bilo kom polju, već otežava normalno funkcionisanje tokom dana. Lezite tačno u određeno vreme svako veče (makar radnim danima) i dok ne zaspete čitajte knjigu. Televizor ugasite!

Obavite jutarnji ritual

Sigurno ste čuli da većina vrhunskih sportista ima određene rituale koji im olakšavaju usredsređivanje na predstojeći meč, mobilisanje mentalne i fizičke energije. Na ovaj fenomen ukazuje i knjiga Novaka Đokovića. Ako svaki dan posmatramo kao svojevrsni „meč“ u kojem su na ispitu naše snage i slabosti, svakako da će nam uvođenje jednog takvog „rituala“ tokom ranog jutra značajno pomoći.

Kratko planiranje aktivnosti za taj dan, kao i udubljivanje u određene obrasce relaksacije i koncentracije najbolji su izbor za jutarnji ritual. Pored toga, čitanje kraćih odlomaka iz duhovne ili motivacione literature daće vam dodatni podstrek za optimistično upuštanje u izazove koji predstoje.dorucak

Doručkujte

„Doručak je najvažniji“ je već otrcana fraza, znam. Međutim, iz ugla energetske efikasnosti zaista je tako. Doručak nam daje tu preko potrebnu energetsku bazu koja će biti osnov za stabilno funkcionisanje tokom dana i preduprediti „napade gladi“ kada smo mentalno ili fizički isrcpljeni.

Podjednako je važan i izbor namirnica za doručak. Birajte kvalitetnu hranu koja će omogućiti duži osećaj sitosti i ujednačen priliv energije. Izbegavajte proizvode iz pekare i kvazi-musli. Naš predlog: Kada ne znaš šta ćeš, uhvati se za jaja!

Stimulišite se

Pod stimulansima svakako ne mislimo na kokain ili amfetamine, niti „energetska pića“, već na staru dobru kafu (bez šećera), egzotične čajeve ili komadić crne čokolade. Pored toga, verujte na reč, „stimulans“ može biti i citrusno voće, kao i sirovo povrće. Ne koristite za brzo „vraćanje energije“ slatkiše, fast food ili „guaranu“.kafa

Ukoliko možete, sa kafom ne započinjite dan, nego je ostavite za kasnije, kao vid nagrade nakon obavljenih obaveza ili brzu pomoć u slučajevima energetskog pada. Komadić crne čokolade uz kafu biće dodatna motivacija 😉

Trenirajte

Nema korisnijeg načina da se fizički i mentalno „razmrdate“ od fizičke aktivnosti. Iako tempiranje treninga zavisi od individualnih sklonosti i dnevnog rasporeda, kada god možete smestite ga u rano jutro.vezba

Fizički trening dokazano popravlja raspoloženje i podiže motivaciju zahvaljujući lučenju endorfina i povećanju nivoa serotonina. Na taj način ćete prirodno osveženi i osnaženi pobedonosno krenuti u aktivnosti koje vam predstoje.

 

 

Dragan Vuković je bloger iz Novog Sada, sa preko 5 iskustva u pisanju o zdravlju i fitnesu. U slobodno vreme, bavi se mountain biking-om, treninge ne propušta nijedan dan kao ni brigu o svom mačku, Gruču.

Slični tekstovi

1 komentar on “Kako očuvati energiju tokom dana

  1. Pingback: Kako očuvati energiju tokom dana | Web-novine.com