Prosize kapsule

Pamet ili bogatstvo, pitanje je sad

bogatstvoPametnija deca u životu zarađuju više od one koja se rađaju bogata, pokazalo je istraživanje američkog Brookingsa.

Istraživanje se bavilo upoređivanjem odnosa između inteligencije, motivacije i ekonomske mobilnosti unutar grupe dece koju su pratili još od 1979. godine.

Ako su inteligentna i motivisana, deca iz siromašnijih porodica imaju dobre šanse da postanu deo gornje srednje klase ili da postanu bogataši.

Oko 40 posto mališana iz siromašnih porodica, koji su po rezultatima bili među trećinom najboljih na jednom vojnom testiranju, u međuvremenu je, do životne zrelosti, ušlo među dve najplaćenije kategorije stanovništva.

Za to vreme, manje pametna deca iz imućnijih porodica pala su na ekonomskoj tabeli. Pamet, ipak nije jedini faktor ekonomskog uspeha. Što se tiče ekonomske mobilnosti, bolje je biti pametan, motivisan i bogat, nego pametan, motivisan i siromašan, zaključuju autori istraživanja.

Češće su, kažu oni, upravo deca bogatih pametnija. Dugogodišnja najveća nejednakost i razlika u američkom obrazovnom sistemu jeste upravo između učenika iz bogatih i siromašnih porodica.

Postoji “poluga” koja čuva manje pametnu decu bogatih da skliznu u relativno siromaštvo.

Deca bogatih, zahvaljujući tome što roditelji imaju novac, od malih nogu dobijaju bolje obrazovanje, šalju ih u bolje vrtiće, škole… Oni su u startu u prednosti koju mnogi siromašni i manje talentovani kasnije ne mogu stići.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.