Prosize kapsule

U borbi protiv svetskog terorizma nadziru se i video igrice

wwPrema dokumentima koje je Edward Snowden poslao Guardianu i New York Timesu, američke i britanske tajne službe proširile su svoj nadzor i na popularne online video igrice.

Jedan od dokumenata iz 2008. godine spominje nadzor popularnog MMORPG-a World of Warcrafta, virtualnog sveta Second Lifea kao i Microsoftove Xbox Life usluge. Nabrojane online igrice su okarakterisane kao pogodne za špijunažu, izvlačenje ličnih podataka, ali i drugih aktivnosti usmerene protiv terorista.

Glavni razlog za nadzor je mogućnost da se putem tih igara regrutuju potencijalni teroristi i da se skupljaju sredstva za njihovo finansiranje. S druge strane agencije koje su vršile nadzor iskoristile su tu priliku za regrutovanje svojih potencijalnih špijuna.

Kao i pri drugim metodama nadzora zbog nedostatka resursa uglavnom se sprovodi nadzor nad određenim potencijalnim metama. Tu je na primer popularno igranje igara u internet kafićima i komunikacija pri igranju igara, putem socijalnih mreža, foruma i web-stranica što u NSA-u smatraju plodnim tlom za komunikaciju i aktivnosti među teroristima. Takođe sprovodi se nadzor raznih pucačina protiv širenja svetskog terorizma.

Blizzard Entertainment je izjavio da nema saznanja o bilo kakvom nadzoru nad svojim World of Warcraftom, dok su Microsoft i Linden Lab (kompanija koja stoji iza Second Lifea) odbili da daju bilo kakav komentar.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “U borbi protiv svetskog terorizma nadziru se i video igrice

  1. Pingback: U borbi protiv svetskog terorizma nadziru se i video igrice | Web-novine.com