Prosize kapsule

Mala škola šovinizma

sovinizam

Ako ste ikad uhvatili sebe da sve više skraćujete lanac kojim ste vezali zenu za šporet, svakodnevno i strasno terate u mesto rođenja druge učesnike u saobraćaju ili vam se čakija sama u džepu otvara na prizor elegantno obučenih muškaraca, imam vesti za vas. Vi ste šovinista. Pre nego što urliknete: ,,Brrrtee nemo’ me vredjaš!” i zamahnete štanglom preko mojih leđa, hajde da pokušamo da razjasnimo šta je to u stvari.

Reč šovinizam nam stiže iz živopisnih predela oko Ajfelove kule, poznatijih kao Francuska, a tako i zvuči. Nastala je po Nikoli Šovenu, galskom Rambu fanatično odanom Napoleonu, u čijoj je službi zadobio 17 rana, pozlaćenu sablju i penziju od 200 franaka. Termin prvobitno označava prelaženje igrice po imenu nacionalizam na najteže, a kasnije evoluira u emitovanje mržnje, prezira, netolerancije i agresije prema određenim grupama koje može da karakteriše bukvalno bilo šta.

Na ovu temu bi se moglo potrošiti toliko papira da se do vrha napuni Aleksandrijska biblioteka kad bi kojim slučajem odlučili da je ponovo izgrade. Ipak, pošto je ideja da ovaj tekst svarite pre negoli vam navuku pelene za odrasle, pokušaću da ga skuvam kao Džejmi Oliver svoje ručkove za 15 minuta – jednostavno, hranljivo i ne baš najčistije.

Elem, šovinizam je star koliko i čovečanstvo iako je definisan mnogo kasnije. Ne mogu a da se ne zapitam kako se odvijao misaoni proces u glavama praistorijskih šovinista. Verovatno je to izgledalo otprilike ovako:

1. Korak – Smisli dobar pedigre ili Razlozi zašto smo mi bolji od ostalih

Stvorio nas je jedini pravi bog, mi smo sinovi bogova, mi smo izabrani narod…svaki od ovih razloga je dobar. Bitno je samo da bude iracionalno, nedokazivo i da zvuči uzvišeno. Mislim, kad vam već neka viša sila daje puno pravo da budete bahati ko ste vi da odbijate?

2. Korak – Još razloga zašto smo bolji od ostalih

Kosa nam je ravnija, zubi su nam belji, pametniji smo od onih kepeca preko reke, ubijemo više mamuta od njih, a i žene su nam lepše. Nije da ne bismo zaskočili i njihove, ali to nema veze.

3. Korak – Utvrdjivanje gradiva i dostizanje kritične mase

Sad kada znamo zašto smo bolji od komšija ponavljajmo to u beskonačnost, utuvimo to svojoj deci u glavu, a i svim ostalim pripadnicima našeg plemena koji možda ne misle tako. Da bi uspešno maltretirali komšije i oteli im sve što imaju, moramo biti jedinstveni, a pritisak okoline i ispiranje mozga od malih nogu je pravi način da se to postigne.

Ova receptura besprekorno funkcioniše od osvita istorije do dana današnjeg, a primenjiva je protiv bilo koje grupacije koja vam se iz nekog razloga ne sviđa. Homoseksualci, žene, hipsteri, metalci, aktivisti Grinpisa; nalepite im nekoliko negativnih osobina po izboru, a onda ne podnosite do mile volje.

U suštini, radićete to samo zbog sopstvenih nesigurnosti, inhibiranosti i frustracija što je odlika čistog primitivizma. Umesto toga, pokušajte da budete otvorenih shvatanja, razmišljate racionalno i ostvarite kvalitetan odnos sa onim drugima. Svaki put kad se to desilo, svi uključeni su završili bogatiji i srećniji pa i vama to preporučujem.

Moja omiljena vrsta šoviniste kojoj je ovakva edukacija možda i najpotrebnija su muški, pa za njih evo jednog citata iz filma ,,Sjećaš li se Doli Bel”: Žene su kao so. Može i bez njih ali je bljutavo. 

Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Mala škola šovinizma

  1. Pingback: Mala škola šovinizma | Web-novine.com

  2. Ne mrzis zenu u seksualnom smislu(da tako kazem),mrzis njene ljudske osobine,to sto sedi sa drugaricom i tracara a vec smislja kako ce istu najstrasnije da napljuje drugom prilikom,sto se sveti novom momku cisto jer mrzi muskarce i jer je bivsi ostavio i ne j… mu se 2% za nju.Onoliko koliko muskarac moze da bude isfrustriran i iskompleksiran,zena moze x5.