Prosize kapsule

Ako se prejedete za praznike…

prejedanje

 

Slasni kolači, razne đakonije sa dosta masti, žestoka pića, ali i alavost i neоdmerenost stižu na naplatu u proseku jedan sat posle jela. Te hiljade kalorija se ne mogu tako lako svariti. Nadimanje, mučnina, gorušica, nekada i jaki bolovi, česta su pojava.

Alkohol i masti 
Alkohol i velika količina masti izazivaju nagli porast masnoća u krvi. Jetra počinje otežano da funkcioniše, protok krvi se usporava, stradaju krvni sudovi, raste krvni pritisak, srce je ugroženo, a nisu retki ni oni koji potraže posle gozbe lekarsku pomoć. Masna, začinjena hrana, slatkiši i alkohol čak i kod zdravih osoba ponekad izazivaju ozbiljne probleme s varenjem, nesanicu i glavobolju. Lekari savetuju svima, naročito hroničnim bolesnicima, umerenost i uzdržavanje od namirnica koje bi im pogoršale postojeće tegobe.

Lekovi 
Najbolji lek protiv prejedanja je umerenost. Jedite i počastite se, ali ješćete i sutra. Izbegavajte preterano ljute namirnice i alkohol. Pokušajte da jedete polako i da ne gutate vazduh dok jedete. Lekari upozoravaju da izgladnjivanje uoči slava, kada se tokom dana skoro ništa ne jede, da bi se kasnije obilno ručalo, može posebno da škodi nekim ljudima.
Kisela voda i citrusi
Ako vam se, ipak, desi da preterate stručnjaci savetuju da kao prvu pomoć popijete čašu kisele vode, pojedete narandžu, iscedite limun.
Ukoliko jedete obilni i nezdravi obrok, upotpunite ga voćem. Unosom antioksidanasa koji se nalaze u voću kao što su grožđe, kivi i višnje, smanjićete uticaj slobodnih radikala.
Unos visoko kalorične hrane, bez povrća i voća koji sadrže antioksidanse, može da ima štetne posledice. Ako ste pozvani na večeru koja se služi za stolom jedite voće pre podne i obavezno pojedite neki lagan obrok za ručak. Ako ste posluženi za “švedskim stolom” da bi obuzdali sopstveni apetit, prvo jedite sveže ili kisele salate, najbolje kiseli kupus, a izbegavajte salate sa majonezom i pavlakom.
Šetnja i čaj

Posle slavske trpeze bilo bi dobro bar malo da se prošetate na čistom vazduhu. Kod mučnine od preteranog obroka dobro je da popijete i čaj od kamilice, nane, čaj sa kimom. Potrudite se da sutradan jedite blagu supu od povrća, salate, posebno salate od kupusa slatkog ili kiselog.

Kisela čorba

Stari receprt je kisela čorba. Zakiselite limunom čorbu, popijte malo rasola ili jedite čorbu od kiselog kupusa. Popijte limunadu, jer limun dodaje dobru kiselinu koja pomaže varenju. Par dana jedite umereno laganu hranu.

Slični tekstovi

Comments are closed.