Prosize kapsule

Zašto je Stiv Džobs uvek nosio crnu rolku i Levis 501 farmerke?

167885-steve-jobs-wwdc07

Stiv Džobs podjednako je bio poznat po svojim računarima, ajpodovima, ajpedovima koliko i po svom izgledu koji su sačinjavali crna rolka i Levis 501 farmerke. To je bila njegova uniforma. Pa u čemu je tajna crne rolke Stiva Džobsa?

Svako jutro Stiv Džobs bi otvorio svoj orman i uzeo crnu rolku sa gomile crnih rolki. Po navici, bez razmišljanja i bez potrebe da donosi odluku. Ovo je navika efektnih lidera.

E sad zamislite nekog ko svakog jutra bira majicu, košulju, majicu dugih rukava, pa uklapa boje sa farmerkama ili pantalona, pa onda ukapira da napolju ipak nije toliko hladno, pa menja sve. A da, imaću sastanak na kraju dana, moram ipak košulju, samo da odlučim koju kravatu danas.

Do trenutka kada si spreman za posao, kognitivni budžet je načet i to sa desetak odluka koje su morale biti donete. Stiv Džobs je u prednosti za deset odluka koje može iskoristiti na poslu.

Navike uspešnih ljudi su tu da smanje kognitivno opterećenje na manje važne stvari. One daju mogućnost da se budžet potroši na nešto drugo. Oni najbolji koriste ovaj budžet za najvažnije ciljeve.

Slični tekstovi

1 komentar on “Zašto je Stiv Džobs uvek nosio crnu rolku i Levis 501 farmerke?