Prosize kapsule

Uroš Nikolić iz Ćuprije: pobednik Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Adi Ciganliji

MJV_4470

U slavu velikog velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja danas je u više gradova u Srbiji održano tradicionalno plivanje za Časni krst. U Beogradu, za Časni krst, plivalo se na Adi Ciganliji i u Zemunu, na Dunavu.

Pobednik ovogodišnjeg 16. tradicionalnog plivanja za Bogojavljenski Časni krst, na Adi Ciganliji u Beogradu je sedamnaestogodišnji Uroš Nikolić iz Ćuprije, pripadnik udruženja SVIBOR. Nikolić je u konkurenciji od 12 takmičara prvi preplivao stazu od 33 metra, koje simbolično predstavljaju Isusove godine, i podigao ledeni krst težak 15 kilograma, a sačinjen od svete vode. Urošu ovo nije prva pobeda u bogojavljenskim plivanjima. Isti podvig ostvario je i prošle godine na Bagrdanskom jezeru nadomak Jagodine, a pobednik na tom jezeru bio je i 2012. godine.

Manifestacija na Savskom jezeru, započela je službom u hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle se Litija, predvođena episkopom remezijanskim Andrejem, izaslanikom Patrijarha srpskog Irineja i predstavnicima opštine Čukarica, tačno u podne spustila do Ade Ciganlije. U trci je učestvovalo 58 takmičara, od čega njih dvanaest u trkačkom programu, i to četiri tima po tri plivača iz Žandarmerije, Vojske Srbije, SVIBOR-a i građanstva.

Foto Jovo Mamula

 

Slični tekstovi

Ostavite komentar