Prosize kapsule

Namirnice za detoksikaciju jetre

zdrava-hrana

Današnji stil života ne ide na ruku zdravlju. Kada se prejedamo ili jedemo nezdravo, telo izlažemo stresu, zbog čega jetra počinje raditi značajno više od normalnog. Kada je jetra preopterećena, ne može osloboditi telo od toksina i masti. Srećom, postoje brojne namirnice koje podstiču prirodan proces čišćenja jetre.

Beli luk

Iron Abs za vas

Samo mala količina belog luka je sasvim dovoljna da aktivirate enzime jetre i pomognete telu da se oslobodi od toksina. Beli luk sadrži visoku količinu alicina i selena, 2 prirodna jedinjenja koji pospešuju proces čišćenja jetre.

Grejp

Sadrži visok nivo vitamina C i antioksidanata koji su odlični za prirodno čišćenje jetre. Sveže isceđeni sok od jednog grejpfruta će biti dovoljan da aktivirate enzime jetre koji telo oslobađaju od toksina, ali i kancerogenih jedinjenja.

Cvekla i šargarepa

Obe biljke su odličan izvor flavonoida i beta karotena. Pospešuju rad jetre i poboljšavaju njenu funkciju.

Zeleni čaj

Ovaj napitak je bogat izvor antioksidanata poznatih pod nazivom katehini. Oni pospešuju rad jetre i zdravlje celokupnog organizma.

Zeleno lisnato povrće

Jedna od najboljih namirnica za čišćenje jetre je zeleno lisnato povrće, bilo da ga jedete sirovo, kuvano ili unosite putem sokova. Odličan je izvor hlorofila koji povlači sve toksine iz krvotoka. Pospešuju rad jetre, ali i smanjuju rizik od nastanka raznih poremećaja u radu jetre.

Avokado

Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, a naročito su dobre u poboljšanju rada jetre.

Jabuke

Bogate su pektinom koji pomaže telu da se oslobodi od toksina putem digestivnog trakta. Na taj način jetru manje opterećujemo i olakšavamo joj rad.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlično za zdravlje jetre, ali ga treba konzumirati u umerenim količinama. Pomaže telu da se oslobodi od toksina putem digestivnog trakta, čime smanjujemo opterećenje jetre.

Cele žitarice

Odličan su izvor vitamina B grupe koji su poznati po tome da pospešuju razgradnju masti i rad jetre.

Limun i limeta

Ovi citrusi su bogati vitaminom C, koji igra važnu ulogu u oslobađanju tela od toksina. Pijte sveže isceđeni sok od limuna ili limete u jutarnjim satima kako bi što efikasnije stimulisali rad jetre.

Orasi

Sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za pravilan rad organizma. Podstiču prirodan proces čišćenja jetre.

Kupus

Aktivira enzime jetre koji su ključni u oslobađanju tela od toksina. Možete ga jesti sirovog, u salatama, kao varivo ili pak kao prilog raznim jelima.

Kurkuma

Ovo je začin kojeg telo sigurno voli, naročito jetra. Podstiče rad jetre, aktivira enzime jetre i pomaže u oslobađanju tela od kancerogenih jedinjenja.

Slični tekstovi

Comments are closed.