Prosize kapsule

Šta jesti pre i posle treninga?

mensfitness_situation2

Ako ste aktivni, uz vežbanje je potrebno da pazite i na ishranu. Danas nećemo da pišemo o namirnicama koje bi trebalo da jedete tokom dana, nego o onima koje se preporučuju za grickanje pre i posle treninga.

Regularno “grickanje” je od velike važnosti za zdrav aktivan način života. Mali obroci pre i nakon treninga treba da budu hranljivi, ukusni i da zadovoljavaju vaše dnevne potrebe.

Evo šta bi bilo preporučljivo da u tim slučajevima jedete:

Iron Abs za vas

 

Voće i jogurt
Sveže voće daje organizmu brzu dozu energije. Voće poput ananasa, narandže i kivija puno je vitamina C koji je potreban zglobovima i vezivnom tkivu. Par sati pre treninga napravite salatu od voća s jogurtom, a sve “začinite” s malo orašastih plodova.

 

Sveža salata
Obična salata čini jedan super obrok. Na primer, jedna čaša graška ima oko 35 kalorija, a odličan je izvor magnezijuma koji pomaže u izgradnji mišića i ojačava kosti. Napravite salatu od svežeg povrća, a za dodatak kalcijuma na vrh pospite malo parmezana.

 

Jaja
Jedno jaje ima oko 72 kalorije, 1.6 grama zasićenih masti, lutein i vitamine A i B12. Većina hranjivih materija se nalazi u žumancetu jajeta, stoga jedite i belance i žumance kako biste iskoristili sve dobrobiti jajeta za organizam.

 

Paradajz čorba
Lagana i sveža paradajz čorba može se jesti hladna ili topla, ne samo kao predjelo nego i kao međuobrok. Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C, kalijuma koji se nalazi u većini sportskih pića jer pomaže organizmu da održi ravnotežu tečnosti i deluje kao zaštita od grčeva.

 

Pre treninga ne bi trebalo da unosite masti, jer se one sporo vare. Potrudite se da se ograničite na oko 15 grama masti u obroku pre treninga. Međutim, korisno je da znate da esencijalne masti podižu i održavaju nivo testosterona – ključnog hormona za izgradnju mišića. Ove masti možete da unesete kroz tunjevinu, jaja i piletinu.

Slični tekstovi

Comments are closed.