Prosize kapsule

Saveti o dijetama opasni po zdravlje

garden-salmon-with-cheper

Znate da se svašta piše i da ne treba svemu da se veruje. Ipak, pridržavate se mnogih saveta koje ste “pokupili” ko zna gde. U većini slučajeva to i nije strašno, najgore što se može dogoditi jeste da ti saveti ne budu delotvorni. Ipak, postoje i oni koji mogu da ugroze zdravlje.

Pogledajte najgore savete za dijetne režime kojima smo bombardovani jer oni mogu ozbiljno da naruše zdravlje.

 

Iron Abs za vas
Masnoće debljaju
Zašto je to glupo verovanje? Jer zavisi od vrste masnoća koje konzumirate. Masnoće u čipsu i keksu mogu da povećaju nivo holesterola i rizik od nekih bolesti. Ali dobre masnoće, koje sadrže bademi, avokado i losos, štite srce i sveopšte zdravlje.

 

Prestanite sa međuobrocima
Male, ali češće porcije su odlične za suzbijanje gladi i kontrolu veličine porcija te vuku na zdraviji izbor. Pametni međuobroci kao što su orašasti plodovi, voće i jogurt vašu energiju će zadržavati na visokom nivou tokom dana. Naravno, šaka badema je dovoljna.

 

Kalorije su kalorije i trebalo bi ih brojati
Nisu sve kalorije iste. Važna je vrsta kalorija, vreme u kom ih uzimamo i njihov kvalitet. Hrana izaziva reakciju u našim telima i zato je vrsta hrane najbitnija komponenta u dijetama. Na primer, 50 kalorija iz jabuke izazvaće drukčiju unutrašnju reakciju nego 50 kalorija iz torte. Kvalitetne kalorije i prazne kalorije poput onih iz pomfrita ne mogu da se upoređuju.

 

Izbacite sve ugljene hidrate
Istina je da unošenje velikih količina rafinisanih ugljenih hidrata, poput belog brašna i belog pirinča, može da dovede do debljanja i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. No nema dokaza za to da celovite žitarice, voće, povrće ili mahunarke mogu negativno da utiču na zdravlje ili težinu. Zato – više celih žitarica, minimalno procesuirane hrane, mnogo povrća i voća; tako ćete regulisati insulinske procese i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

 

Navalite na proteine
Da li je jedenje mnogo mesa rešenje? Svakako nije ključ zdravog mršavljenja. Kad vas stisne glad, mogli biste preterati s unosom masnoća, a ujedno biste telo lišili vlakana i drugih antioksidanata.

 

Odricanje od glutena samo da bi mršavili
Nije dokazano da je baš gluten krivac za nakupljanje kilograma. Govorimo, naravno, o glutenu iz zdravih namirnica, jer gluten iz rafinisanog zrnevlja odnosno belog brašna definitivno nije zdrav. Izbacivanje glutena bez konsultacije sa lekarom može vas lišiti potrebnih nutrijenata – vitamina B12, magnezijuma, vlakana i gvožđa.

 

Vežbajući na prazan stomak gubite više kilograma
Mislite li da ćete zaista sagoreti više kalorija ako vežbate na prazan želudac? Nećete, ali zato ćete preskakanjem obroka pre seanse znojenja gubiti mišićnu masu. A kad vežbate, ne posežite za sportskim napicima jer će šećer da vam da energiju, ali veštački aditivi će vam samo naštetiti. Radije pojedite bananu, krušku ili mango, možda kockicu najcrnje čokolade.

Slični tekstovi

Comments are closed.