Prosize kapsule

Rak penisa

d1313677144_892

Ukoliko primetite bilo kakve promene na svom penisu, posebno u predelu glavića, ne časite ni časa! Ne treba da vas bude blam, posebno što se možda vaš ‘vršnjak’ nalazi u ozbiljnoj opasnosti.

Zbog toga što rak penisa predstavlja relativno retku bolest, seksolozi, urolozi, dermato-venerolozi i drugi lekari često ne uspeju da ga dijagnostikuju na vreme, već prvo posumnjaju na to da je njihov pacijent zaradio neku polno prenosivu bolest.

Iron Abs za vas

Međutim, u poslednje tri decenije, broj muškaraca s rakom penisa drastično je povećan. Kako istraživanja pokazuju, danas u svetu ima za čitavih 30 odsto muškaraca više s ovim oboljenjem nego pre samo desetak godina.

Stručnjaci smatraju da su glavni razlozi za to promene u seksualnom ponašanju i samim tim povećan rizik za polno prenosive bolesti (posebno HPV, odnosno kondilomi). Pošto je činjenica da se u muslimanskom svetu i kod jevrejske populacije ovo oboljenje daleko ređe javlja, lekari smatraju da neobrezivanje penisa predstavlja veliki faktor rizika za javljanje tumora.

Tumor se najčešće javlja na prepucijumu (kožici koja prekriva penis) i glaviću, a rizik od raka je veći ako muškarac puši, pošto hemikalije iz cigareta pospešuju iritaciju sluzokože i širenje infekcije.

– Ova je vrsta raka je do sad bila prilično retka, a i kad primete promenu, muškarci se stide da pravovremeno potraže pomoć. Međutim, to samo pogoršava stanje bolesti. Važno je reagovati već na prve simptome i što pre se javiti lekaru – upozorava Rebeka Porta, direktorka Britanskog udruženja za borbu protiv malignih bolesti koje pogađaju muškarce “Orchidea”.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, obavezno se javite urologu! Možda jeste u pitanju nešto benigno, što će proći samo od sebe. Ipak, sigurni smo da ne želite da rizikujete penektomiju (operaciju kojom se delimično ili u potpunosti uklanja penis) i ostanete bez svih tih divnih užitaka koje vam vaš vršnjak svakodnevno pruža.

OVO SU KLJUČNI SIMPTOMI RAKA PENISA

Kvržica ili čirić na penisu koji nikako da se zaceli

Krvarenje

Crveni osip ispod kožice

Smeđe pločaste izrasline

Otežano povlačenje prepucijuma

Iscedak neprijatnog mirisa

Neobjašnjive promene u boji kožice penisa

Natečeni limfni čvorovi u predelu prepona

Slični tekstovi

Comments are closed.