Prosize kapsule

Intervju: Uroš NIkolić, pobednik Bogojavljenskog plivanja 2014

VERA SE NE MOŽE SAŽETI U REČI

MJV_44701

TOG 19. JANUARA, TEMPERATURA VAZDUHA BILA JE OKO ČETRNAEST STEPENI CELZIJUSA. UPOLA HLADNIJA BILA JE VODA NA ADI CIGANLIJI U BEOGRADU U KOJU SE UPRAVO SPREMALO DA USKOČI 58 HEROJA OVOGODIŠNJEG PLIVANJA ZA ČASNI KRST. MADA SE OKUPLJENIM GLEDAOCIMA ČINILO DA PLIVAČI IMAJU LAK ZADATAK, SAMO ONI KOJI SU IMPROVIZOVANOM DOKU STAJALI GOLI DO KOŽE, IZLOŽENI UDARIMA VETRA BRZINE OSAM METARA U SEKUNDI, ZNALI SU KOLIKO JE VARLJIVO “PROLEĆE” USRED ZIME. JEDAN OD NJIH, UROŠ NIKOLIĆ, SEDAMNAESTOGODIŠNJAK IZ ĆUPRIJE, U TRENUTKU KADA JE PROGLAŠEN START PRED SOBOM JE IMAO SAMO JEDAN CILJ. POBEDU. SA VEROM U BOGA. I USPEO JE. ZBOG TOGA JE BAŠ ON NAŠ JUNAK MESECA.

– Nije mi ovo prva pobeda. Na jezerima u okolini moje rodne Ćuprije, pobedio sam i prethodne dve godine. Nema nekog posebnog motiva, trika ili strategije. Dovoljno je što plivam za Časni Krst – rekao nam je Uroš nakon što je iz ledene vode stupio pred Patrijarha Srpskog Irineja, kako bi primio priznanje za pobedu nad 33 simbolična metra, koliko iznosi dužina „staze“.

M: O čemu si razmišljao dok si plivao?

UN: Nikad ne razmišljam o tome kolika je temperatura vode.  U mislima mi je samo to da prvi stignem. Ostale plivače izuzetno poštujem i uvažavam, ali, naravno, gledam da ih pobedim u fer borbi. U tome i jeste svrha trke. Nema tu neke posebne tehnike. Jednostavno, treba biti psihofizički jak.

MJV_44281

M: Šta za tebe predstavlja učestvovanje i pobeda u plivanju za Časni Krst?

UN: Nije lako opisati razloge i motive učešća u Bogojavljenskom plivanju. Verujem da ću najprecizniji biti ako kažem “nešto uzvišeno”. Vera nije reč koja se može materijalizovati, niti sažeti u reči.

M: Postoji li neki poseban trik, ili tehnika kojom potisneš činjenicu da voda u koju ulaziš često nije toplija od pet stepeni Celzijusa?

UN: Ja sam utrenirani sportista. Strah od hladne vode za mene ne postoji. Verujem  u sebe i imam izuzetno snažnu volju. To je najveći trik.

M: Član si udruženja SVIBOR. Na koji način je ono što si sa njima naučio uticalo na tebe? UN: Srpski viteški red SVIBOR neguje tradiciju nastavljanja viteštva naših slavnih predaka, a među veštinama je plivanje, i to me je najviše privuklo da, na neki način, nastavim tu tradiciju i naučim više o njoj. Naši muškarci su pomalo zaboravili šta znači istinska čast. Suviše vremena troše na nebitne stvari, zapostavljajući duh.

M: Ko je Uroš Nikolić?

UN: Učenik sam trećeg razreda sportskog odeljenja Gimnazije u Jagodine. Školujem se vanredno, jer sam član plivačkog kluba Vojvodina iz Novog Sada i juniorske reprezentacije Srbije. Inače, iz Ćuprije, gde sam kršten u crkvi Sv. Đorđa. Imam devojku, i ona je takođe sportista.

MJV_44771

M: Kako tvoji roditelji i prijatelji gledaju na sve ono čime se baviš?

UN: Imam njihovu punu podršku. Oni su mi i usadili tu volju, vaspitavanjem u zdravom duhu. I prijatelji su uvek uz mene.

M: Kako sebe vidiš za deset godina?

UN: Ambicija mi je da budem što pošteniji čovek. Voleo bih da radim sa decom, i da budem trener, ili bilo šta vezano za sport i zdrav način života, ne bih li im preneo na što bolji način moje znanje i iskustvo.

M: Šta bi poručio čitaocima MAN magazina?

UN: Budite hrabri, gajite snažnu volju za sve što radite, i budite uvek najbolji.

Slični tekstovi

Comments are closed.