Prosize kapsule

10 praistorijskih čudovišta koja lede krv u žilama

Zemljom su nekada hodale životinje sa kojima nikako ne biste voleli da se sretnete oči u oči. Predstavljamo vam deset davno izumrlih čudovišta od kojih se diže kosa na glavi.

Platibelodon

Pripadnici ovog roda imali su surlu, a njihovi fosilni ostaci potiču iz srednjeg i kasnog miocena.

Titanoboa

Džinovska zmija je živela pre oko 60 miliona godina. Bila je dugačka oko 13 metara. Zamislite taj horor!

Meganeura

Kako biste reagovali da vam ovaj ogromni insekt uleti kroz prozor? Izgledao je kao vilin konjic, a osim insektima, hranio se i manjim vodozemcima.

Jaekelopterus rhenaniae

Fosil ogromne škorpije pronađen je u Nemačkoj. Bila je dugačka oko dva i po metra sa kleštima od pet metara.

Dinornis

Vrsta poznata i kao džinovska moa živela je isključivo na Novom Zelandu i nije mogla da leti. Bila je visoka 3.6 metara i teška neverovatnih 240 kilograma.

Megalania

Pogodili ste – u pitanju je još jedna džinovska životinja, ovoga puta gušter od sedam metara koji je naseljavao prostranstva južne Australije tokom pleistocena.

Megaterijum

Dok su lenjivci uglavnom slatki, njihovi izumrli rođaci megaterijumi ne mogu se baš nazvati simpatičnim. Bili su dugački šest metara i teški tri i po tone.

Dunkleosteus

Preistorijska riba koja je živela tokom devona mogla je da dostigne veličinu od deset metara i težinu od tri i po tone. Njeni fosili su izloženi u muzejima.

Protostega

Fosili džinovske morske kornjače pronađeni su u Kanzasu. Bila je dugačka oko tri metra.

Megalodon

Preistorijska ajkula potiče iz perioda od pre oko 25 miliona godina. Bila je veća od autobusa, sa zubima od 17 centimetara.

 

Slični tekstovi

Comments are closed.