Prosize kapsule

Šest misteriozno nestalih aviona

HGyANl3-360

Malezijski avion nestao pre šest dana samo je jedan od mnogih letova kojima se posle uzletanja gubi svaki trag. Istorija avijacije zabeležila je još šest sličnih misterija koje su istražiteljima zadale velike muke.

 

Air France 447

Airbus A330 leteo je 2009. godine od Rio de Ženeira ka Parizu kada mu se nad Atlantikom iznenada izgubio signal. Potraga je trajala punih pet dana, a kako je kasnije utvrđeno poginulo je svih 228 putnika i članova posade. Uzrok pada aviona rešen je tek posle dve godine, a krivac je bio ljuddski faktor u kombinaciji sa kristalima leda. Naime, led je onesposobio uređaje, te je kopilot primao loša očitavanja koja su dovela do kasnije pogrešne procene u navigaciji. A šta je bilo sa ljudskim faktorom? Pa, izvod iz cne kutije ukazao je na to da je pilot u vreme kada su ušli u veliku oluju odlučio da upravljanje avionom prepusti kolegi, jer je on morao da se „zabavi“ sa stjuardesom. I posle kažu da seks nije opasan po život?

 

Amelia Earhart

Jedna od najprepričavanijih legendi avijacije, svakako jeste priča o vrhunskom pilotu Ameliji Irhart koja je nestala iznad Pacifika davne 1937. kada je pokušala da preleti svet. Posle potrage koja je trajala dve godine i koštala nekoliko miliona dolara Irhartova je proglašena mrtvom 1939.

 

 

Američki vojni let 739

Poletevši iz Guama 1962. avion sa 90 članova posade nikada nije sleteo na svoje krajnje odredište na Filipinima. Piloti nisu izdali poziv za pomoć, a više od 1.300 ljudi uključenih u spasavanje nisu uspeli da reše ovu miseriju. Posada jednog tankera rekla je da se na nebu u približno vreme leta visoko na nebu video snažan bljesak, ali nikada nije potvrđeno da je avion zaista eksplodirao.

 

Britanski južnoamerički let

Bilo je potrebno više od 50 godina kako bi se ušlo u trag bilo kakvoj naznaci aviona sa 11 članova posade nestalog 1947. godine u Andskim planinama. Par argentinskih  alpinista 1998. godine konačno je otkrilo krhotine olupine, a misija koja je kasnije poslata u Ande pronašla je i ostatke tela. Zaključak istrage jeste da je avion nakon pada izazvao lavinu te su preživeli bili osuđeni na snežnu grobnicu.

 

Bermudski trougao

Serija nestanaka aviona iznad takozvanog „Đavoljevog trougla“ poznata je javnostti. Tako su se u ovom području izgubili britanski i američki putnički avion 1948. i 1949. godine, a samo pet godina ranije tu je nestalo čak pet američkih bombardera. Avion poslat da ih pronađe, akođe je nestao.

 

 

Urugvajski let 571

Let ka Santjagu u Čileu završio se padom na Ande, a tom prilikom na licu mesta od 45 članova posade poginulo je 12. Od lavine je stradalo još osmoro, a ostatak članova preživeo je još dva meseca, kada ih je spasilačka misija pronašla, hraneći se leševima svojih saputnika.

Slični tekstovi

Comments are closed.