Prosize kapsule

5 najčešćih grešaka pri treningu

5-exercises-you-re-doing-wrong-1092043-ThreeByOne

Približava nam se leto, vreme kada ćemo se osloboditi stega dosadne zimske odeće i devojkama oduzeti dah svojom precizno isklesanom muskulaturom. Pravilan program vežbi, zdrava ishrana i kvalitetan san dobitna su kombinacija za telo sa naslovnice muških magazina, a još jedan važan element od kog mnogo zavisi efekat vežbi jeste i to kako ih izvodimo. Da nije samo važno odvežbati, već i svaki segment treninga izvesti pravilno otkrićete u tekstu koji sledi.

 

Iron Abs za vas

Čučnjevi

squat_bar_placement_bumryul

Vežba koja na oko deluje jednostavno, a u stvari zahteva maksimalnu koncentraciju krije sledeće najčešće greške. Prva od njih jeste dubina propadanja pri spuštanju. Da bi čučanj bio izveden pravilno morate se spustiti tako da kukovi zaista budu u ravni kolena, a ne da vaš čučanj više liči na pozu džokeja na vrsnom trlačkom konju. Dakle, spusti se kao čovek. Za ekstremne vežbače tu je korigovana verzija sa dodatnim propadanjem ispod ravni pravog ugla, ali pri izvođenju ovih čučnjeva savetujemo oprez. Druga greška nastaje pri dizanju, kada većina momaka koristi prste kako bi se podigla umesto da to čini „iz peta“. I za kraj, kada se konačno izdignete, morate dovršiti vežbu uz pun izbačaj kukova ka napred kako bi ciklus bio kompletan.

 

Klasično dizanje tega

Seated-military-press

Većina momaka ovde pravi grešku pri izbačaju. Pri dizanju tega izbacuje laktove sa strane, sklanjaju glavu unazad izbacujući teg ka napred umesto u visini ramena, ili ne koristi laktove za izbacivanje tega, već jednostavno baca teg u vis. Pravilan izbačaj podrazumeva da laktovi pri podizanju moraju biti u visini ramena, a ruke prolaze pored glave, a ne ispred ili iza nje. Koncentriši se na ono što radiš. Ispravnih pet vežbi imaće veći efekat od 50 traljavih ponavljanja.

 

Izdržaj

abdominal-plank

Sklek na laktovima sa zadrškom, iliti popularni „plank“ učiniće čudo za vaš torzo i trbušne mišiće, ali samo ako ga radite pravilno. Najčešće greške koje pravimo su ili to što dozvolimo da nam zadnjica pri izdržaju ode prenisko, ili je isturimo previsoko. Jedini pravilan način jeste da celo telo bude u ravni tokom cele vežbe, a položaj delova tela najlakše ćete korigovati ako se budete gledali u ogledalu prilikom izvođenja vežbe.

 

Zgibovi

pull-up-under-hand-grip

Zgibovi su ultimativna vežba za svaki mišić na telu, a ako činite sledeće dve klasične greške, onda su samo efikasno sredstvo iscrpljivanja. Prvo što najveći deo nas radi jeste da na uštrb broja ponavljanja, misleći da ćemo se tako brže „napumpati“ zanemaruje položaj brade u odnosu na šipku. A ona pri dizanju mora biti iznad šipke. Još jedna greška na koju treba obratiti pažnju jeste i puna ispravljenost ruku dok se pripremamo za novi zgib.

 

Sklekovi

Push-up

Vežba koju radimo od drugog razreda osnovne škole. Najčešće, i to uporno – pogrešno. Postoji samo jedno pravilo ispravnog skleka. Telo mora biti u ravni od početka do kraja vežbe, a jedan sklek je gotov onog trenutka kada su vaše grudi dotakle pod bez savijenih kolena i leđa i „upale“ stražnjice. Ako vežbaš – vežbaj ispravno!

Slični tekstovi

Comments are closed.