Prosize kapsule

Najbolja hrana za rast mišića

1ad4efd4220952e8e203ee2a5027ce4f

Prilikom treninga i napora, dolazi do oštećenja mišićnih vlakana. Ta oštećenja aktiviraju proces oporavka koji dovodi do rasta ćelija mišića. Da bi moglo doći do rasta potrebne su aminokiseline (proteini su građeni od aminokiselina), a one su osnovni građevinski blokovi života. Osim proteina potreban nam je i glikogen, a da bi se sve ovo na najefikasniji način dopremilo do ćelija neizostavan je insulin. Sledeće namirnice bogate su svim potrebnim elementima za brz rast mišića.

Kinoa
Ne jedu svi ljudi meso, ali kako do dragocenih proteina ako ne jedete meso? Odgovor na to pitanje je kinoa. Žitarica koja raste u Južnoj Americi i koja je puna proteina i to doslovno, jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Takođe, kinoa ne sadrži gluten, lako je svarljiva i puna je vlakana, magnezijuma i gvožđa.

Iron Abs za vas

Bademi
Bademi su druga biljna hrana koja je puna proteina. Samo ¼ šoljice badema sadrži skoro 8 grama proteina, što je skoro 2 grama više od tipičnog jaja. Bademi su izvrstan izvor nezasićenih masti, koje su dobre za srce, kao i magnezijuma, minerala koji se koristi u više od 300 biohemijskih reakcija u telu, a poznato je da je uključen i u sintezu proteina.

Posni sir
Verovatno ne postoji bodibuilder koji ne konzumira posni sir. Jednostavno pročitajte etiketu nutritivnih vrednosti i videćete zašto je tako. Samo ½ šoljice posnog svežeg sira sadrži 14 grama proteina u samo 80 kalorija sa manje od 2 grama masti. Jednostavno ubacite u blender posni sir, omiljeno voće, vodu i imate obrok prepun proteina.

Ostrige
Iako nisu poznate kao hrana koja pomaže u rastu mišića, ostrige su još jedan tajni specijalitet koji koriste bodibuilderi. 100 grama kuvanih pacifičkih ostriga sadrži više od 20 grama proteina i samo 5 grama masti. One obezbeđuju više cinka od bilo koje druge hrane. Kao i magnezijum, cink je još jedan mineral koji je neophodan za sintezu proteina, što svrstava ostrige u vrh hrane za izgradnju mišića.

Čokoladno mleko
Dok ste bili mali, verovatno su vam govorili kako je mleko dobro za rast. No sad kad ste odrasli mleko je i dalje jednako važno. Budući da je mleko hrana životinjskog porekla, ono pruža sve bitne aminokiseline, a istovremeno nudi vrlo malo masnoća, posebno obrano meko.

Nemasna govedina
Crveno meso kao što je govedina odličan je izvor proteina, tako da bi izbegavanje takvog mesa bila pogreška. Samo 100 grama govedine sadrži više od 27 grama proteina. Mada takva porcija sadrži i 11 grama masti i oko 200+ kalorija, ono što odvaja ovo meso od ostalih konkurenata su dodatni vitamini i minerali koje sadrži. Govedina je prepuna vitamina B12, cinka i gvožđa, elemenata koji su važna za rast i razvoj mišića.

Soja
Bilo da je poslužena kao tofu ili sojino mleko prednosti soje jednostavno se ne mogu meriti bilo kojom drugom hranom biljnog porekla, što se tiče izgradnje mišića. Jedna šoljica kuvane soje sadrži oko 20 grama aminokiselina.

Jaja
Brza i jednostavna za pripremu, ukusna za jesti, jaja su ključna prehrambena komponenta svakoga ko želi izgraditi mišiće. Svako jaje ima 5 do 6 grama proteina u samo 60 kalorija. Ali nije samo količina proteina to što ga čini tako posebnim. Protein iz jaja smatra se najlakše iskoristivim proteinom sa najvišom biološkom vrednošću. To znači da se protein iz jaja najučinkovitije koristi za rast mišića.

Piletina i ćuretina
Piletina je sa razlogom na gotovo samom vrhu hrane za rast mišića. 100 grama čistih belih pilećih prsa sadrži gotovo 31 gram proteina i samo 4 grama masti. Dakle što se tiče odnosa proteina i masti, piletina je pun pogodak. Ćuretina je još bolja alternativa.

Riba
Kada je u pitanju izgradnja mišića, riba je ta koja pobeđuje konkurenciju. Uzmimo lososa za primer. Ne samo da je pun proteina od oko 25 grama po 100 gramskoj porciji, nego sadrži i mnogo drugih zdravih hranljivih elemenata koje samo budala ne bi konzumirala. Losos sadrži za srce korisne nezasićene masnoće i omega-3 masne kiseline. On je odličan izvor vitamina D.

Slični tekstovi

Comments are closed.