Prosize kapsule

Kako startovati poplavljen automobil?

automobili-poplavljeni

Ne postoji hermetički zatvoren motor u koji ne probija voda, ali to ne znači da poplavljen auto ne može više da se vozi. Kako da ga startujemo objasnio nam je Vojislav Janković iz autoremontne radionice “Univerzal” iz Beograda.

Prvi korak: Ispustiti svo ulje iz motora i menjača, zato što se izmešalo sa vodom, i ostavite da se ocedi.

Drugi korak: Skinite sve filtere za vazduh i za ulje, i zamenite ih novim.

Treći korak: Skinete svećice ili dizne, i više puta zaverglajte motor na prazno, kako biste izbacili vodu iz tog dela automobila, iz gornjeg motora.

Četvrti korak: Zatvorite štoplove za ulje i nalijete odgovarajuće ulje u motor i menjač.

Peti korak: Skinite karburator i rezervoar, očistite ih, a cevi koje dovode gorivo do motora izduvajte vazduhom i izbacite vodu.

Šesti korak: Sve delove sklopite, sipajte novo gorivo i tek onda osušite kablove za svećice, ukoliko se radi o “benzincu”.

Sedmi korak: Sipajte manju količinu ulja na mesto gde su bile svećice, a potom malo zaverglajte motor da bi se podmazali cilindri. Tek onda mogu da se vrate svećice na svoje mesto.

Osmi korak: Startujte motor automobila.

“Sve navedene radnje za pokretanje automobila koji je bio poplavljen, trebalo bi da uradi stručno lice. Takođe, oni koji misle da postoji hermetički zatvoren motor u koji ne probija voda, žive u zabludi”, kaže za MONDO Vojislav Janković i dodaje da poplavljen automobil treba i dobro oprati, iznutra i spolja, a kada je u pitanju elektronika, trebalo bi sve izvaditi iz automobila, dobro osušiti i isprskati odgovarajućim sprejom pre nego što se ti delovi ponovo povežu.

Majstor savetuje i da obavezno proverimo da li je voda ušla u farove i stop svetla, koja u tom slučaju takođe treba izvaditi i dobro osušiti.

“Ne vraćajte sedišta u automobil pre nego što ste ih dubinski oprali, dezinfikovali i poptuno osušili. I spoljašnjost treba dobro oprati i namazati voskom za automobile”, kažu iz autoremontne radionice “Univerzal”.

Ako imate kasko osiguranje, ništa ne dirajte! Ako ste automobil pokrili kasko osiguranjem, nemojte ga aktivirati, niti prati, pre nego što kontaktirate vašu osiguravajuću kuću. Oni će vam objasniti kakva je procedura, kao i kolika je nadoknada u slučaju štete nastale usled poplave.
Svakako vam savetujemo da pri ruci uvek imate broj šlep službe, kao što je na primer Slep Sluzba Novi Sad, koja će vam pomoći da svoj auto bezbedno i brzo odvezete u servis.

Slični tekstovi

Comments are closed.