Prosize kapsule

EKSKLUZIVNO: Dejv Salmoni – Predatori su moja strast

GUIA-PET-Animal_Planet_estreia_nova_serie_de_Dave_Salmoni-7da2726412

Foto Discovery

KOMPANIJA DISKAVERI NETVORKS SIMEA, SREDINOM APRILA U BEOGRADSKOM MUZEJU JUGOSLOVENSKE KINOTEKE UPRILIČILA JE PRAVI „GURMANLUK“ ZA SVE LJUBITELJE PRIRODNJAČKIH AVANTURA KOJE PRATIMO NA KANALIMA DISKAVERI I ENIMAL PLANET. IZUZEV PREDSTAVLJANJA NOVE PROGRAMSKE SEZONE, VRHUNAC VEČERI BILA JE PROMOCIJA NOVE DISKAVERIJEVE EMISIJE „SMRTONOSNA OSTRVA“ KOJA JE STARTOVALA NA TOM KANALU 18. APRILA U TERMINU OD 20.00, A GOST VEČERI BIO JE NJEN VODITELJ, ČUVENI LOVAC NA OPASNOST DEJVID SALMONI. U RAZGOVORU ZA „MAN“ ON OTKRIVA KAKO JE TO GLEDATI STRAHU U OČI, A NE TREPNUTI.

 

M: Kako je započelo vaše putovanje u svet divljine?

 

DS: Može se reći da sam užitak pretvorio u karijeru. Veliki sam ljubitelj prirode, i radujem se svakom novom izazovu. Igrom slučaja, sklopivši dogovor sa Diskaverijem i Enimal Planet kanalom, ostvarili su mi se svi snovi. Kada želite da se odvažite na tako nešto najbolje je da se prvo posavetujete sa nekim ko zna šta radi. Kad god snimamo novu emisiju, uvek tražimo mišljenje eksperta iz oblasti koju planiramo da istražimo. Ono što sam prvo morao da naučim kada je reč o mojim podvodnim avanturama jeste da mi bude prijatno u okruženju tih životinja, a zatim i da se naviknem na to da sam deo tima koji se pod vodom oseća isto tako lagodno kao i ja. To je važno jer se svi planovi kad zaronite ispod površine po običaju izjalove. Zato je i početak mog, kako kažete, putovanja, bio vezan za to da naučim da očekujem neočekivano.

 

M: S obzirom da se u poslu najčešće susrećete sa životinjama, prema kojoj od njih ste do sada stekli najveće poštovanje?

 

DS: Nastojim da ih podjednako poštujem sve. I ptičicu i slona. Međutim, moj odnos prema njima uglavnom je zasnovan na strahopoštovanju. Što je životinja pametnija, od nje se više plašim. Veliki, a ne tako inteligentni predatori najčešće reaguju predvidljivo, i sa njima je lako izboriti se. Ipak, veličina mozga pojedinih grabljivica i njihova sposobnost da ga upotrebe na veoma vešt i smišljen način ledi krv u žilama. Prema njima imam izuzetno poštovanje.

 

287504

 

M: Šta je to što ovu formu programa čini zanimljivom publici?

 

DS: Sa „Smrtonosnim ostrvima“ postigli smo mnogo kada je reč o nečemu što mi zovemo faktorom iznenađenja. Tajna našeg programa jeste da posle prvog momenta koji vam je oduzeo dah, ti trenuci ne prestaju do kraja emisije. Želimo da „uvučemo“ gledaoca u naš svet, i da mu sve zapanjujuće stvari, a u prirodi ih je mnogo, prikažemo na lep i prijemčiv način, koji će ga naterati da je zavoli.

 

M: U emisiji se često mazite sa opasnim zverima? S kakvim životinjama se „družite“ privatno? Imate li kućnog ljubimca?

 

DS: Verovali ili ne, nemam kućnog ljubimca (smeh). Kada se u obzir uzme da ne provodim previše vremena kod kuće to i nije tako čudno. Uostalom, kada vam je posao da se skoro dvanaest meseci u godini „igrate“ sa skoro celim životinjskim carstvom, nemate taj osećaj da vam je potreban kućni ljubimac.

Roger McCarty

 

M: Šta nas očekuje u „Smrtonosnim ostrvima“?

 

DS: Teško je u nekoliko reči opisati ono za šta su nam bili potrebni meseci snimanja. Bez sumnje očekuju vas velike i opasne životinje, a izdvojio bih moje omiljene epizode „Ostrvo ajkula“, „Ostrvo Grizlija“ i „Ostrvo Kitova ubica“. Naslovi govore za sebe, a vama, svakako, preporučujem da ne propustite nijedan od nastavaka ovog sjajnog avanturističkog programa. Takođe, podgrejali smo stvari posetom vulkanskim ostrvima na koja ljudska noga nije kročila više od pola veka. Nismo mogli ni da sanjamo šta nas tamo očekuje.

 

M: Vaš posao se u najmanju ruku može nazvati opasnim. Kako to utiče na vas?

 

DS: Ne zovu me stručnjakom za velike grabljivce zato što volim da slušam poj slavuja. Predatori su moja strast. A kada jurite za tako opasnim snovima, morate biti svesni rizika koji ta potera nosi sa sobom. Naučio sam da gledam u oči svojim strahovima.

 

M: Kada ste bili najuplašeniji u životu?

 

DS: Najuplašeniji? Mislim da je teško napraviti nekakvu skalu uplašenosti. Smatram da je nemoguće napraviti razliku između straha od podivljalog lava i pogrešnog poteza u bilo kom drugom poslu koji bi vas mogao koštati života. U oba slučaja samo je reč o tome kako ćete u određenoj situaciji postupiti da biste izvukli živu glavu. Sa te tačke gledišta, ne mogu odrediti dan ili situaciju kada sam bio najuplašeniji. Život je neprekidna igra nadmudrivanja sopstvenih slabosti.

WORLD'S DEADLIEST TOWNS

 

M: Koja je najopasniji predator sa kojim ste se susreli?

 

DS: Najopasnija grabljivica svakako jeste bilo koja stoji ispred vas. Divljina obično nije opasna ako je ne isprovocirate. Kada naučite da se prilagodite prirodi, a ne da je potčinjavate sebi naučićete da živite sa njom, a tada nema nikakvih opasnosti.

 

M: Poznato je da vas je jednom prilikom tokom snimanja napao lav. Koja vam je misao tada prvo prošla kroz glavu?

 

DS: Moram priznati da sam prvo pomislio ‘Jao’! Lav se uznemirio, a ja nisam mogao da shvatim šta je bio razlog tome. Kako je vreme odmicalo, situacija je postajala sve gora, sve do tačke kada sam zaista pomislio da će me ubiti. Na svu sreću nije.

 

M: Kako vaša porodica gleda na posao kojim se bavite?

 

DS: Hmm… (smeh). Najsrećniji bi bili da me ne gledaju, i da se okanem toga. Ali to je moja ljubav i ne želim da se odreknem onoga što je smisao mog života. A to je priroda sa svim svojim opasnostima.

Roger McCarty

 

M: A šta o tome misle devojke sa kojima se zabavljate?

 

DS: Žena sa kojom se viđam mora da razume prirodu mog posla i činjenicu da me se baš neće nagledati. Makar ne uživo. Zbog toga i nemam mnogo sreće sa devojkama. Recimo da su retke one koje imaju dovoljno snažan želudac da me „svare“.

 

M: Kad već to nije pošlo nijednoj devojci za rukom, postoji li neka životinja kojoj jeste?

 

DS: Mnogo je takvih (smeh). Devojke bi mogle da uče od životinja kako se osvaja srce muškarca. Šalu na stranu, promenljive sam ćudi po tom pitanju. Jednog dana obožavam lavove i tigrove, sutra medvede, a onda se probudim „u naručju“ velike bele ajkule. Može se reći da nisam veran nijednoj, ali da moje srce pripada svim životinjama. Za devojke već ne znam…

dave-salmoni-interacts-with-glen-africs-rehabilitated-elephants

Slični tekstovi

Comments are closed.