Prosize kapsule

Prvi telefoni i telefonski brojevi

stari telefon

Znaju li naši mlađi čitaoci šta je ovo?

Iako fiksni telefoni polako padaju u zaborav, zasenjeni novom tehnologijom i mogućnostima koje ona pruža, poput Skajpa i Vibera, postoje neke zanimljive činjenice o njima, koje ćete sigurno želeti da znate. Uostalom, sigurno još uvek postoji nekolicina onih, verovatno starije gospode koja još uvek preferiraju stari, dobri telefon (a koji ovi mlađi ne znaju ni da koriste).

Zasluge za postojanje telefona dugujemo škotskom pronalazaču Aleksandru Grejemu Belu, koji je 1876. godine, uputio prve reči preko telefona.

Naime, Bel se tada obratio svom asistentu, kako bi ga pozvao u svoju kancelariju, a pošto su u to vreme to bila jedina dva telefona na celom svetu, nije mu bio potreban čak ni broj. Nakon nekoliko godina, telefoni i telefonski korisnici su se širili poput epidemije. Razvijale su se gradske telefonske mreže, a svaki telefonski set je dobio svoj broj.

Tada nisu postojali ni brojevi, a kamoli pozivni brojevi država i gradova. Naime, prvi telefoni nisu imali brojčanik, već su se pozivi vršili tako što se slušalica podizala sa postolja, nakon čega bi se javio operater, kome bismo izdiktirali broj sa kojim želimo da uspostavimo kontakt. U to doba su još uvek od telefona bili bitniji poštanski brojevi gradova.

Pored modela telefona koji su direktno uspostavljali vezu sa operaterom, postojali su i modeli koji su imali regulator sa strane, nakon čijeg okretanja u krug bismo bili povezani sa operaterom. U to vreme, telefonski brojevi su imali samo četiri cifre, a ukoliko je poziv bio upućen osobi izvan grada, takvi pozivi su bili unapred naručeni od operatera, što je zahtevalo određeno čekanje.

Početkom 1910. godine, takozvane „helo devojke“ koje su ručno spajale veze, zamenjene su automatskim telefonskim centralama. Nakon toga, pojavljuju se prvi telefoni sa rotirajućim brojčanikom, koji su na sebi imali samo brojeve, i tada bili prava retkost, i postojali su samo u kabinetima visokih zvaničnika.Slova pored brojeva, uvedena su tek 1920ih.

Sredinom dvadesetog veka, pojavili su se telefoni sa tonskim biranjem. Prva dilema inženjera bila je kako pozicionirati dugmad. Prva ideja, bila je da oni budu poređani u krug, kao kod telefona sa rotirajućim brojčanikom, jer je smatrano da će svaka promena samo dodatno zbuniti korisnike. Međutim, ubzro nakon toga, istraživanja su pokazala da će ljudi vrlo brzo savladati biranje brojeva, bez obzira na raspored dugmadi. Tada je doneta odluka, da se tipke organizuju u tri reda, koji će imati po tri tastera jedan do drugog.

Zanimljivosti o „modernim“ telefonima i brojevima

U Americi se za potrebe filmova i serija koriste fiktivni brojevi telefona, kako bi se izbeglo uznemiravanje građana, pa tako postoji čitava berza fiktivnih brojeva koji se koriste u ove svrhe, koji počinju uglavnom sa tri petice. Ali kompanije ne slede uvek ovakvu praksu, ponekad se dešavaju propusti, pa su mogući određeni problemi.

Jedan takav primer desio se sa filmom „Bruce almighty“. Naime, broj telefona koji se koristio u ovom filmu, zapravo je bio pravi, i koristio se u nekoliko država SAD-a. Korisnici su svakodnevno dobijali pozive od stotina onih koji su želeli da porazgovaraju sa Bogom.

Trik sa telefonskim brojem

Izaberite jedan sedmocifreni telefonski broj, zatim prve tri cifre tog broja pomnožite sa 80. Broju koji ste dobili, dodajte jedan, pa ga pomnožite sa 250. Kada ste to uradili, tom broju sada dodajte četiri preostale cifre originalnog broja telefona. Zatim ponovo dodajte te iste četiri cifre, oduzmite od tog broja 250 i podelite sa dva. Kul, zar ne?

Ostavite komentar