Prosize kapsule

Kako ustajati ranije?

Kako ustati rano

Svi već znamo onu priču o podeli ljudi na ranoranioce i „noćne ptice“. Nauka donekle potvrđuje da ova razlika zaista postoji na genetskom nivou i da biološki „časovnik“ nije isto podešen kod svakog čoveka. Međutim, ono što će oboriti argumente onih koji ovom činjenicom žele da opravdaju svoje kasno leganje ili teškoće prilikom ranijeg ustajanja jeste podatak da vremenska razlika u biološkom dnevnom ritmu među ljudima retko prelazi 60 minuta. To znači da nekome možda ne odgovara da ustaje pre osam sati ujutro, ali spavanje do podneva ne može ničim drugim da se objasni nego popularnom frazom „zamenio dan za noć“.

Kada spoljašnje obaveze to nalažu, velika većina pronalazi načina da ustane kada je potrebno. U kakvom stanju ustaju, predmet je druge priče. Problem nastaje kada se želi poraniti zbog sopstvenih planova ili kako bi se unapredio životni ritam.

Evo nekoliko saveta baziranih na sopstvenom iskustvu:

Zašto bi ustajao rano?

Čovek je biće razuma. Da bi dugoročno ojačao svoju motivaciju, pisano objasni sebi zašto ti je rano ustajanje važno i kakve koristi ćeš imati od njega. Ovaj svoj mali manifest čitaj svako veče pre spavanja, makar prvih par nedelja primene novog režima.

Namesti alarm za uveče

Podnaslov ti sigurno zvuči kontradiktorno. Zašto bih nameštao alarm za uveče ako želim da ustanem ujutro? Stvar je u tome da moraš leći na vreme kako bi ujutro mogao da ustaneš odmoran tj. da uopšte ustaneš. Dakle, ne možeš krenuti sa usvajanjem navike „odnazad“. Moraš pripremiti ambijent kako bi čitav proces išao „kao podmazan“. Odredi vreme kada ćeš ići u krevet, namesti alarm da te podseti ili primeni neki drugi „okidač“ poput završetka omiljene serije, pranja zuba ili tuširanja i sl. U određeno vreme se spremi i lezi u krevet, bilo da ti se spava ili ne. Televizor i telefon ugasi i eventualno uz prigušeno svetlo čitaj neku knjigu. Naravno, imaj i podešen alarm na jutarnje vreme, pa čak i dva odvojena za svaki slučaj.

Ko te zorom budi…?

Složićemo se svi da nema ništa gore nego kada ti „zabruji“ odvratni alarm rano ujutro. Zaista je teško odvojiti se od udobnog i toplog kreveta, pa ma kakva motivacija bila u pitanju. Postoji jedna „caka“ koja ovu frustraciju može da ublaži, pa i potpuno otkloni. S obzirom da svi već posedujemo „pametne“ telefone, imamo opciju da melodiju alarma podesimo kako želimo. Umesto da te budi iritantni pištavi zvuk, odaberi neku omiljenu pesmu za koju te vežu prijatne emocije i koju nalaziš za inspirativnu. Moj izbor je tematska pesma iz „Rokija“ (detinjasto, znam). Kada je čujem, skačem iz kreveta i proslavljam još jednu u nizu pobeda 😉 .

Nagradi se

Kako bi učvrstio novu naviku, potrebno je sebe malo i da „podmitiš“. Nagrađivanje ne podrazumeva samo materijalno. Nagrada može biti psihološka – osećaj vrednosti, uspeha, pobede (ovakve nagrade korisno je pismeno zabeležiti – štrikirati datum na kalendaru kao uspešno obavljen, zabeležiti razmišljanja i osećanja u lični dnevnik i dr.); fizički pokret (pobednički ples, podizanje ruke kao znak uspeha ili bilo šta što te trenutno inspiriše); ili fizičko zadovoljstvo kao pijenje kafe, kvalitetan doručak , manji slatkiš i sl.

Budi istrajan

Kao sa svakom važnom navikom ili aktivnošću u životu, važna je istrajnost i kontinuitet. Neizbežno je da se dešavaju propusti, „padovi“ i ne tako idealni periodi. Baš zbog toga je važno uspostaviti sistem (na osnovu gore opisanih saveta) koji će umanjiti trošenje mentalne energije na ubeđivanje sebe zašto, kada i kako, te „automatizovati“ željeno ponašanje. Odluke bazirane na trenutnoj motivaciji, koje nisu ojačane mrežom podrške, brzo blede i gube svoju snagu.

©MuskiMagazin.com

Comments are closed.