Prosize kapsule

Srbija, informatička PDV sila

laptopoviSrbija je početkom ove godine IT sektor proglasila strateškom oblašću, što bi, valjda trebalo da znači da će se na njega obratiti posebna pažnja i da će se pomoći, a ako ne može da se pomogne, ono bar da se ne odmaže.

Desetak meseci kasnije, usledila je odluka da se posebna stopa PDV-a poveća sa 8 na 10 odsto. Svakako da je to udar na budžet svih nas, ali ćemo podneti. Podnosili smo i gore stvari. Međutim, ne lezi vraže, Vlada Srbije ne bi bila Vlada Srbije kada ne bi pogoršala i ono za šta umemo da kažemo „Od ovoga ne može gore“. Tako je odlučeno da se neki proizvodi iz posebne kategorije PDV-a prebace u opštu. Drugim rečima, ono za šta smo PDV do sada plaćali osam odsto, od početka 2014. godine ćemo plaćati čitavih 20 procenata!

Nema potrebe govoriti kolika će to poskupljenja povući sa sobom. Ono što posebno boli jeste što se ta mera odnosi i na IT opremu. Povećavati PDV za 12 odsto na kompjutere u državi u kojoj je većina građana informatički nepismena, u kojoj je tek nešto više od 6 odsto građana fakultetski obrazovano, u kojoj se svako malo zatvori po neka knjižara, ravno je katastrofi.

IT oprema je u Srbiji već prilično skupa, a prosečan desktop kompjuter mator je bar pet godina. Država, dakle, još jednom pokazuje izuzetan „talenat“ da dodatno ubije sektore koji kako tako, na mišiće funkcionišu.

Predstavljen kao genije, pokazao se kao razočarenje: ministar finansija Lazar Krstić

Predstavljen kao genije, pokazao se kao razočarenje: ministar finansija Lazar Krstić

Sve ovo će se neminovno odraziti i na sve one koji se trude da neki posao rade na internetu ili preko njega, a onda ćemo se ponovo čuditi kako niko ništa ne kupuje preko interneta, kako ono malo raspadnutih kompjutera koje imamo koristimo za Fejsbuk i kako sve više gledamo Farme, Lude kuće i slične isprazne programe.

Da, naravno da ih sve više gledamo jer se ljudima polako ukidaju alternative i otežava pristup drugim, kvalitetnijim sadržajima. A sve to da bi se u državnoj kasi namakao koji milion više, koji suštinski neće promeniti ništa. Neće usporiti srljanje države prema bankrotu, ali će svakako usporiti svaki intelektualni i informatički napredak građana ove zemlje.

Umesto da država otpusti prekobrojne u državnoj službi (koje još uvek ne mogu ni da prebroje koliko ih ima; sada su na cifri od oko 700.000 ljudi), umesto da ugasi/proda/restruktuira propala gubitaška javna preduzeća koja služe kao stranački plen i rođačko zapošljavanje, ona po ko zna koji put smatra da je najbolje zavući ruku u džepove građana i pokupiti još koji cvonjak, ako je uopšte išta ostalo.

Do kada će to trajati ne znamo, ali znam da u džepovima ovog jadnog naroda uskoro neće ostati ništa da se uzme, a onda PDV mogu da podignu i na 300 odsto. Ionako će moći da ga naplaćuju jedino jedni od drugih.

©Muskimagazin.com

Comments are closed.