Prosize kapsule

Stilisti: Kome su potrebni?

Kad se pomenu stilisti, setim se genijalnog filma “Kad porastem biću kengur” i genijalnog Glogovca. ”Reci ti meni šta rade ti stilisti? Šta? Kao ti nemaš stila, odeš kod njih i primiš stil?”

Iako estrada nije polje koje pratim bez daha, mislim da se svako nekad susreo sa unakaženom pevačicom, koja nosi mrtvu životinju na sebi i zahvaljuje se svom stilisti na sjajnom obavljenom poslu. Iako izgleda kao da je duga povratila po njoj, valjda to što je dala izvesne novce nekom čije je zanimanje da joj odabere krpice za nastup, čini da se oseti  stilizovanom damom. Iako je najčešće stilista najbolji drug ili drugarica koja drži butik u TC Promenada, izgleda da je to zvučno zanimanje, bez kog nema fame na današnjoj javnoj sceni.

Konsultujući jednu školu za stiliste kod nas, definicija glasi : stilista kao kreator stilova, osoba koja bira odevne predmete za modne kolekcije, tumač stilova i tendencija.

A kod nas su uglavnom poznati prema ”divama” koje oblače.

A za estradnog stilistu od skoro se može i školovati. Iako u neakreditovanoj ustanovi. Iako ove trogodišnje ”studije” nisu deo obrazovnog sistema Srbije, hvale se priznanjem njihove diplome u svetu. U ovom pokušaju škole, koji upisuju i bez završene srednje škole, posle dve godine se postaje estradni stilista, a sa trećom savetnik za estradne i javne ličnosti, čak i duhovni savetnikNa ”Univerzitetu prirodne medicine” u jednom danu, jedan profesor predaje hemiju, dermatologiju, upotrebu droga i alkohola i neurologiju. Svestranost na sve strane!!!

Pa pored svog ovog širokog znanja, odabir krpica za Grand show i druge grandiozne nastupe po lokalnim diskotekama postaje mačji kašalj za ”studente” ovog fakulteta. Zapravo, ovde nije reč ni o univerzitetu već o udruženju građana. Totalna smejurija! (neprofesionalni komentar autora)

Nataša Bekvalac ne radi više na Megatrendu. Pitam se da nije možda dobila poziv iz ove škole. Bila bi dekan u najmanju ruku, a njena sestra ”Kiki” šef katedre za pocepanu odeću, jer je bila u Survivoru i vrlo dobro zna da od pocepanih gaća napravi modni hit.

Ovo je samo jedno u nizu popularnih zanimanja. Pored starleta, hostesa, menadžera za svakojake oblasti. Ovo je samo još jedna popularna tendencija, kao što odavno u svetu zvezdama nije više dovoljno da budu samo pevači. Ne. Sada je svako od njih pevač, producent, dizajner, ambasador dobre volje, glumac, režiser i duhovni guru. Tako i kod nas, ljudi koji misle da imaju iole smisla za modu postaju stilisti.

Kod nas je stilista onaj kome god neka javna ”zvezda” dopusti da je obuče za neku emisiju gde se voditeljka veštački divi sjajnom odabiru i izgledu.

Nedavno sam negde čuo da srpske zvezde zamišljaju PR aktivnosti tako što se ne javljaju lično na telefon, već to čini neko iz njihovog drustva. Smešni pokušaji približavanja Holivudu su u većini koraka naših zvezda. I sigurno da mi u M@N!-u nećemo biti modni žiri ( niti imamo školovane stiliste među nama) ali desi se da nam bude žao nekoga ko je izašao na scenu obučen kao moron, i ko u sebi sigurno ponavlja ono sto mu je stilsita govorio oblačeći mu kožne pantalone ‘‘Ovo je hit mačko, fulirano je, pusti malograđane! Ovo je hit u svetu! Gaga bi ovo obukla bez razmišljanja, msm, ona oblači i meso. Kraljica! Ali ne bilo koje, samo sveže!”

A možda nekoj pevaljki koja je od lokalnog vašara stigla do onog vašara nad vašarima, ”na grandioznoj sceni” i treba neko da joj objasni šta da obuče da izgleda kao da nije, do juče, bila zvezda takmičenja u Domu kulture ” Orašnica”. U tom slučaju, izvinjenje! Treba prihvatiti  značaj stilista i skinuti kapu ako uzimaju kintu od ovih koji bi da budu modno osvešćeni. 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar