Prosize kapsule

“Stvarnošću” protiv stvarnosti

Celebrity Big Brother's new logo features a bloodshot eye surrounded by flamesOpet su na TV-u krenule reklame za rijaliti programe. Opet će u tzv. kuće nagrnuti pevači sa jednim hitom, zaboravljeni glumci i skandal-majstori.

Odličan recept da televizije povećaju gledanost i profit, a učesnici podgriju svoje karijere, ako ih još uvijek imaju.

I krenuće priče, skandali, psovke, šeme, svađe. I nećete ih izbeći. Biće na TV-u. O njima će pisati i novine. Pratiće vas u gradskom prevozu. Na kafi sa prijateljima. Svi će nešto reći, zameriti, prokomentarisati. Pričaće se. Ako! Mi ionako nemamo o čemu da pričamo.

Ništa ne možemo. Ni da povećamo plate. Ni da pomognemo djecu koja idu gladna na spavanje. Ni da spriječimo tajkune da se siti zasite. Kriminalce da bijesni bjesne. Ništa ne možemo. A ako ne možemo, ‘ajde onda da i ne mislimo o tome. U tome nam velikodušno pomažu mediji.

Jedna teorija kulture kaže da mediji imaju jasnu ulogu da podrže politički sistem koji je na vlasti, da ga očuvaju!soraja

A ovakvi programi to potvrđuju. Igara, dajte igara, da zaboravimo na hljeb!

Sve mi se više čini da imamo problem sa pažnjom. Sa usmerenjem pažnje. Poklanjamo je pogrešnim ljudima. A tu opet krivim sopstvenu struku. U zemlji kao što je naša, gdje mediji kreiraju predstave većine ljudi, o svemu što nam se dešava, nedopustivo je koliko pažnje se poklanja  senzaciji, jeftinim trikovima, pevačicama koje niču kao pečurke, sudbini osuđenih huligana.

Crno i žuto. Ništa između. To su boje najpopularnijih medija.

RTS traži nov način finansiranja. Neću ni da pominjem da servis koji Reprizira Tri Serije ne ispunjava svoju funkciju,  jer neću reći ništa novo. Neću ni pomisliti da bi mogao i trebalo da bude vjesnik kulture kakva nam je potrebna. Više domaće produkcije, kvalitetne. Muzičke, filmske.

Komercijalni mediji misle da imaju odrešene ruke. Gledamo Srbiju koju žele da vidimo.‘’Preljubnike’’,’’Lude kuće’’, ‘’Instant svadbe’’. Od života se pravi šou. Samo nek je atraktivno, površno i zabavno. Da ne mislimo na prave probleme. Da ne gledamo prave ljude.

Krivi, jedini krivi za takvo stanje su ljudi u medijima. Koji pristaju na igru. Igru uticaja i novca.farma

Ko je progovorio, bio je ućutkan! Sad tako ućutkani možemo samo da vrtimo rijalitije, da zabijamo glavu u pijesak, i da širom zatvorenih očiju gledamo šta nam se servira.

Možda ipak sve znamo, ali ćutimo jer ništa ne možemo. Ili samo mislimo da ništa ne možemo. Možda su tako rekli ‘’ na televizoru’’.

©Muskimagazin.com 

Slični tekstovi

Ostavite komentar